miercuri, 9 martie 2011

FORAJE

Intrucat vine primavara si incep lucrarile de foraj, m-am gandit sa prezint cateva probleme si oferte de foraj.

Toate forajele se executa pe baza de proiect si studiu hidrogeologic si cuprinde urmatoarele etape:planificarea, proiectarea , avizarea, executia si exploatarea unui foraj de alimentare cu apa :


    Planificarea : Stabilirea nevoii de apa - cantitativ si calitativ.
    - Cantitativ : Este gresit sa se plece la drum cu un calcul (relativ simplu) al nevoii de apa - pentru ca , in general, debitul oricaror foraje CORECT proiectate si executate asigura necesarul unei gospodarii familiale, sau chiar a unor pensiuni, hoteluri, etc ( De exemplu un debit de 0,3 litri/ secunda inseamna 1 m3/ora , inseamna 24 m3/zi , inseamna 720 m3/luna. In conditiile in care o familie din 3 persoane consuma aproximativ 20m3/luna. Este adevarat ca in astfel de cazuri probabil va fi nevoie de o acumulare temporara ( un bazin de 1 metru cub de exemplu) pentru a se face fata unor perioade de varf, cand consumul poate ajunge si la 2 litri/secunda.
    - Calitativ : Aici este cheia PLANIFICARII - Ce fel de apa aveti nevoie ? Potabila, menajera, industriala, etc . Plecand de la acest aspect se trece la :

    Proiectarea : Stabilirea : adancimii, diametrului de forare, diametrului de tubare, tipului de burlane si fitre ce urmeaza a fi folosite, tipului de pietris margaritar, tehnologiei de forare ( cu circulatie directa, cu circulatie inversa, cu aer, etc) , modului de executare a inchiderilor de strat, a modului de punere in productie . Tot aici se prevede ce va trebui sa contina DOCUMENTATIA pe care viitorul EXECUTANT va trebui sa o predea d-voastra- BENEFICIARUL.  Se pleaca la drum prin adunarea/ strangerea TUTUROR informatiilor din zona respectiva privind foraje existente ( de la Apele Romane, institutii publice (primarii, scoli, etc) dar si de la firme / persoane care au cunostinte si experienta in acest domeniu.). Pe baza acestor informatii se va putea face PROIECTUL forajului de alimentare cu apa.

    Avizarea : Presupune, dupa caz , obtinerea avizului de gospodarire a apelor sau a unei notificari pentru executarea forajului . Retineti, apa subterana nu este proprietatea d-voastra. Regia nationala Apele Romane se ocupa de administrarea apelor subterane. Executia forajelor fara act de reglementare pe linie de ape este pedepsita cu amenzi ff mari , si se poate ajunge chiar si la penal. Pentru obtinerea acestor acte e necesar STUDIU HIDROGEOLOGIC.

    Executia : desi pare, nu este o treaba simpla. Multi executanti de foraje de apa NU STIU cum se executa un foraj corect si complet. Altii stiu dar NU RESPECTA , din motive economice in principal . Executia presupune , in principiu : - saparea - cu un diametru cu minim 140 mm mai mare decat cel al tubarii - geofizica - tubarea - introducere margaritar - desnisiparea - verificare/ completare margaritar - cimentare/ izolare strate - punere in productie cu submersibile - determinare parametrii - predare documentatie .

DPDV tehnic cea mai SIMPLA e SAPAREA

Fiecare din aceste operatiuni necesita munca, materiale dar si cunostinte TEHNICE

    Exploatarea : trebuie facuta cat mai continuu si la un debit cat mai constant . Variatiile de debit, pornirile / opririle pompei genereaza depuneri de nisip care in timp duc la nisiparea forajului. Alegerea pompei este foarte  importanta si trebuie sa tina cont de debit, adancimea de montare , etc
 
Foraje puturi apa.
Ce inseamna un foraj de alimentare cu apa casnic / privat ?
In continuare puteti citi ce inseamna un foraj de alimentare cu apa fara mari pretentii. Totusi si acesta trebuie sa respecte cateva minime cerinte.
    Un foraj de apa este mult mai mult decat o gaura forata, dar pentru multi oameni nu conteaza decat partea vazuta a lucrurilor ( cea de deasupra). Un foraj de apa este o lucrare inginereasca. De exemplu in USA sunt peste 15 milioane !! de case care au propriul foraj de apa . Jumatate din populatie bea apa din foraje proprii sau foraje publice.
    Legalitatea - se poate beneficia de exceptia de la legea apelor care spune ca in cazul persoanelor fizice pentru debite de sub 0,5 l/s ( litri / secunda) nu este necesar Avizul de gospodarirea apelor, ci doar o notificare de executie. Aceasta se obtine foarte usor , costa foarte putin si e valabila un an. Ea va prevede ca dupa executarea forajului de alimentare cu apa , o copie a documentatiei furnizata de firma executanta va fi predata la Regia nationala Apele Romane. Trebuie verificat si la primarie, pentru ca in foarte multe localitati din Romania exista o taxa pentru executia de foraje si excavatii / metru patrat. Taxa e in general simbolica, un foraj nu ocupa mai mul de un metru patrat la suprafata solului.
    Care este nevoie d-voastra ? D-voastra nu aveti nevoie de un foraj cu diametrul x, etc etc , ci aveti nevoie de Apa ! Desi tentatia este de a ncepe sa sunati la diverse firme locale pentru a afla cat mai multe informatii, de foarte multe ori acesta este un drum gresit. In general firmele de foraj sunt firme mici, care au o singura instalatie de foraj puturi de apa , instalatie care are niste caracteristici prestabilite - adancimea maxima, diametrul maxim de sapare etc. Ajungand sa va interesati de ce anume aveti d-voastra nevoie , e posibil, chiar probabil, sa vi se recomande ce pot unii sau altii sa execute, sau ce e rentabil pentru ei ( Daca o firma are o instalatie de foraj ce sapa pana la 200 m adancime, nu e rentabil pentru ea sa faca foraje de 50 m , etc).
     De accea va recomandam sa incercati sa aflati singuri , sau de la persoane / firme neutre ( vecini, autoritati locale, Apele Romane) care este situatia concreta locala dpdv al stratelor acvifere. Aici ma refer in special la Calitatea apei subterane, si nu la cantitatea / debitul ei. Debitul nu trebuie sa va preocupe, pentru ca si 0,3 l/s sunt arhisuficienti pentru o casa familiala, chiar "dotata" cu gradina si piscina, etc. In cel mai rau caz veti apela la solutii de acumulare temporara ( vas tampon) a apei din foraj , acesta asigurand un debit constant 24h din 24, 7 zile din 7. Ce mai important e sa aflati la ce adancimi sunt stratele acvifere si ce caracteristici fizico - chimice au ( potabilitate, nepotabilitate, ce depasiti, la ce substante etc ].
     Abia dupa ce ati aflat aceste informatii si ati luat o hotarare , incepeti sa cautat executanti pentru ce doriti d-voastra, si nu pentru ce doresc altii sa va doriti d-voastra !
 
    Foarte putini oameni se gandesc la ce inseamna sa faci o gaura verticala in nisip sau roca dura, cum bucatile de roca sapata sunt scoase din gaura forata sau cum forajisti previn colapsul gaurii forate inainte de tubare . Este nevoie de calitati speciale pentru a controla un foraj care penetreaza nisip, pietris, argila si roca compacta. Prajinile de foraj pot cantari cateva tone . Daca sondorul (forajistul) apasa prea tare sau invarte prea repede , sapa de foraj se va uza prematur. Daca nu apasa destul, nu va penetra solul.
    Uzual sunt mai multe tipuri de sol in fiecare foraj. Fiecare trebuie sapat cu un anumit regim de sapare ( rotire/apasare/debit fluid de foraj). Odata ce se ajunge la stratul de apa , sondorul trebuie sa fie foarte atent la procesul de forare. Pentru cercetare stintifica, studii geotehnice sau calcul rezerve de substanta minerala se folosesc forajul cu sneck ( auger, sape elicoidale) sau carotajul continuu ( core drilling).
    Pentru apa se folosesc 2 metode : forajul hidraulic rotativ cu circulatie de fluid sau forajul cu ciocan de fund ( cu aer).
    Forajele personale se sapa cu diametre intre 150 si 311 mm, forajele publice / profesionale se sapa cu diametre de pana la 609 mm. In forajele cu debite mici ,cateodata, este posibil sa se creasca debitul printr-o tehnica mai noua numita hidrofracturing . Procesul inseamna aplicarea unor presiuni foarte mari pe portiuni de filtre din foraj . Rezultatul este acela ca fisurile mici existente vor fi largite si se vor crea si altele pentru ca forajul sa fie in legatura cu mai multe falii sau fisuri. Indiferent de metoda de sapare , forajul este tubat cu tubulatura de plastic . Diametrul de sapare trebuie sa fie cu minim 150 mm mai mare decat diametrul de tubare. Spatiul dintre gaura sapata si tubulatura se umple cu pietris curators a carui granulatie se allege f-ctie de granulatia nisipului din stratul acvifer. De asemenea pozitionarea filtrelor este foarte importanta. Latimea filtrelor, precum si numarul de fante ( suprafata activa) este de asemenea foarte importanta. Spatiul dintre gaura sapata si tubaj ( deasupra filtrelor) trebuie umplut cu ciment sau grout ( ciment + bentonita) pentru a preveni apa din stratele de suprafata sa migreze in jos (prin exteriorul tubulaturii) si sa contamineze stratul acvifer. Urmeaza desnisiparea, punerea in productie, stabilire debit, static, dinamic , efectuarea analizelor, intocmirea documentatiei , etc. Dpdv tehnic, cea mai simpla si putin importanta e saparea gaurii , restul operatiilor in schimb fiind foarte importante. In realitate ( din pacate) este invers. Dupa sapare toata lumea se grabeste sa termine ( sa curga apa, sa ia banii, etc) si neglijeaza operatiile f importante pentru calitatea si logevitatea forajului.
     Locul exact al forajului. Aici nu sunt restrictii majore, el putand fi oricat de aproape de constructii, singurul lucru de care trebuie tinut cont e ca saparea sa nu loveasca alte utilitati subterane.
     Ultimul lucru care trebuie sa-l faceti e sa cautati executanti pentru forajl d-voastra. Cererea de oferta trebuie sa sune cam asa :
  • ex 1 - va rugam sa ne faceti o oferta pentru un foraj de alimentare cu apa menajera pentru uz casnic in loc Borhanci cu adancimea aproximativa de 65 m tubat cu plastic de 125 mm pentru un debit estimat de 1 l/s cu o instalatie electrica,
  • ex 2 - va rugam sa ne faceti o oferta pentru un foraj de alimentare cu apa potabila in Cluj Napoca cu adancimea de aproximativ 110 m si tubat cu diametrul de 125 mm pentru pompe de 4" cu o instalatie cu motor termic. Locul de executie e un teren viran, deci nu sunt probleme de gabarit.
   Va prezint o oferta  pentru foraj

Oferta de pret
-          1 ml de foraj in sedimentar, in functie de adancimea forata, este cuprins intre 80 – 110 Euro/ml + TVA
           -          1 ml de foraj in piatra, in functie de adancimea forata, este cuprinsa intre 135 – 150 Euro/ml + TVA
-          Diametrul de forare este cuprins intre fi 215- fi 311 cu tubare de la fi 125 - fi 200
-          In cadrul acestui pret sunt incluse urmatoarele operatiuni:
1)      – foraj
2)      – geofizica in urma careia se foreaza coloana de tubare
3)      – introducerea pietrisului in spatial inelar
4)      – cimentare la suprafata
5)      – limpezire
6)      – stabilirea debitului si recalcularea pompei cu care poate fi exploatat putul.
-          Utilajul de forat este cel din imagini.
       Puteti solicita oferte pe nr. de telefon, email-ul de mai jos
-          Telefon de contact: 0757166808
       email: foraj65@yahoo.com
       blog:http://foraj.5g.ro
      





2 comentarii:

  1. Arata bine oferta dumneavoastra, cu o singura obiectie referitoare la pretul un pic cam mare fata de alte firme de foraj din Romania. Mult succes va doresc !

    RăspundețiȘtergere
  2. Pretul un pic c-am mare?, FOARTE MAREEEE.

    RăspundețiȘtergere