luni, 28 iunie 2010

Cele mai spectaculoase asasinate ale ultimului secol


Revista Time a intocmit un clasament al celor mai spectaculoase asasinate, pe primul loc fiind uciderea in ianuarie a cadrului Hamas din Dubai, care a provocat un scandal international, relateaza NewsIn.

Pe locul 1 de afla asasinarea cadrului Hamas Mahmoud Al-Mabhouh, in ianuarie, crima in legatura cu care este acuzat Mossadul. Politia din Dubai a anuntat ca 11 persoane, care au folosit pasapoarte europene false pentru a comite acest asasinat, sunt implicate. Scandalul a cuprins Marea Britanie, Franta, Irlanda, care cer explicatii Israelului pe tema presupusei implicari a Mossad si a circumstantelor folosirii pasapoartelor false.

Pe locul 2 se afla asasinarea de catre un nationalist sarb a arhiducelui Austriei Franz Ferdinand in 1914, care a dus la declansarea Primului Razboi Mondial.

Pe locul 3 este eliminarea lui Trotki in august 1940 de catre un agent KGB. Mai intai, rusii au trimis asasini care au deschis focul asupra casei lui Trotki, dar nu au reusit sa-l omoare. Ei au incercat din nou in august 1940, cand agentul KGB de origine spaniola Ramion Mercader l-a atacat pe disident in biroul sau. Trotki a agonizat doua zile inainte de a muri. Sovieticii au negat orice implicare, iar Mercader a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare.

Pe locul 4 se afla tentativa de asasinare a lui Hitler la 20 iulie 1944. In acea zi, colonelul Claus von Stauffenberg a plasat intr-o sala de conferinte din Prusia o servieta cu explozibili. Explozia s-a soldat cu patru morti si 20 de raniti. Hitler a suferit rani minore.

Pe locul 5 se afla Asasinarea lui Gheorghi Markov, jurnalist bulgar si scriitor disident, otravit la Londra in 1978. La 7 septembrie 1978, Markov se afla intr-o statie de autobuz din Londra, incercand sa ajunga la sediul BBC. El a simtit o intepatura in coapsa dreapta si apoi a vazut un barbat ridicand o umbrela cazuta pe jos Barbatul si-a cerut scuze si a urcat intr-un taxi. Patru zile mai tarziu, Markov a murit. Investigatia a conchis ca a fost folosita o umbrela cu varful muiat in otrava.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu